SOIKEAPALLO

  • Lyhyt oppimäärä
  • Pelisäännöt
  • Yhteystiedot


  • SOIKEAPALLON LYHYT OPPIMÄÄRÄ


    1 PELIN TARKOITUS
    2 PELIALUE
    3 JOUKKUEIDEN KOKO
    4 PISTELASKU
    5 HYÖKKÄÄMINEN
    6 PUOLUSTAMINEN
    7 HYÖKKÄYSVUORON VAIHTUMINEN
    8 TAKLAUS
    9 PELIN ALOITTAMINEN
    10 SYÖTTÄMINEN
    11 RIKKEET JA RANGAISTUKSET
    12 OTTELUAIKA

    1 PELIN TARKOITUS

    Pelin tarkoituksena on kuljettaa peliväline kentän toiseen päähän ja ulos pelialueen takarajasta pistesuorituksia varten. Pelaajien liikkumista, pelivälineen kuljettamista tai syöttämistä ei ole rajoitettu pelin ollessa käynnissä.

    2 PELIALUE (KUVA 1)

    Pelialue on suorakaiteen muotoinen, mittasuhteet 1:den (leveys) suhde 2:teen (pituus). Alue rajataan kahdella sivu- ja takarajalla. Takaraja toimii samalla maaliviivana, josta peliväline pyritään pelaamaan ulos. Näiden lisäksi kenttään merkitään sen keskiviiva sekä kummankin joukkueen puolustusalueen viivat, jotka sijaitsevat maaliviivasta 5 metriä keskiviivaan päin.

    3 JOUKKUEIDEN KOKO

    Pelaajien lukumäärä voi vaihdella 3:sta 15:sta pelaajaan joukkueessa. Tämä suhde vaikuttaa myös pelikentän kokoon siten, että 1/3 pelaajamäärästä kerrottuna 10 metrillä määrittää pelialueen leveyden ja 2/3 kertaa 10 metriä pelialueen pituuden.

    4 PISTELASKU

    Pistelasku suoritetaan erikseen sovittavalla tavalla joko määräpisteillä maalisuorituksen jälkeen, tai hyökkääjien käyttämiin yrityksiin perustuvalla nettopistelaskumenetelmällä. Tällöin hyökkäävä joukkue saa maalisuorituksesta yhtä monta pistettä kuin sillä on hyökkäysyrityksiä jäljellä kyseisellä hyökkäysvuorolla. Oma maali tuomitaan pallon ylittäessä hyökkäävän joukkueen maaliviivan. Puolustava joukkue saa pisteitä edellä esitetyllä tavalla. Peli jatkuu oman maalin tehneen joukkueen aloituspotkulla.

    5 HYÖKKÄÄMINEN

    Hyökkääjillä on käytössään joukkueen kentällä olevien pelaajien lukumäärä hyökkäysyrityksiä yhdellä hyökkäysvuorolla, joiden aikana sen on pelattava pallo ulos maaliviivasta saadakseen pisteitä. Hyökkääminen tapahtuu kuljettamalla pelivälinettä kohti vastustajan kenttäpäätyä. Pelivälineen kanssa saa edetä vapaasti kantamalla tai syöttämällä. Syöttöjen lukumäärää ei ole rajattu, joukkue saa syötellä palloa vapaasti kaikkiin suuntiin hyökkäysvuoronsa aikana kaikille pelaajilleen.

    5.1 Vapaayritys

    Vapaayritys tarkoittaa hyökkäävän joukkueen yritystä, jolloin tehtyä taklausta ei vähennetä sen hyökkäysyrityksistä. Muut pelitilanteet tuomitaan kuitenkin normaalisti. Vapaayritys on voimassa potkutilanteissa sekä muutamissa rangaistustilanteissa. Peli jatkuu vapaayrityksen jälkeen normaalisti aloitussyötöllä samalla hyökkäysyrityksellä kuin edellinen.

    6 PUOLUSTAMINEN

    Puolustaminen tapahtuu estämällä hyökkääjien eteneminen kentällä joko koskemalla (taklaamalla) pelivälinettä hallussaan pitävä pelaaja, katkaisemalla tai lyömällä maahan hyökkääjien syöttöyritys.

    7 HYÖKKÄYSVUORON VAIHTUMINEN

    Hyökkäysvuoro vaihtuu:
    -maalista -epäonnistuneesta syötöstä (syötönkatko, maahanlyönti, pallon pudottaminen, muu maahan osuminen tai sen joutuminen ulos pelialueelta)
    -pallollisen pelaajan mennessä ulos pelialueelta (sivuraja, maaliviiva)
    -hyökkääjien hyökkäysyritysten päättymiseen (puolustajien suorittamat taklaukset hyökkäysvuoron aikana)
    -rangaistuksesta

    8 TAKLAUS

    Taklaus tarkoittaa puolustajan kahden käden samanaikaista kosketusta pelivälinettä hallitsevaan hyökkääjään. Meneillään oleva hyökkäysyritys päättyy taklauspaikkaan ja uusi hyökkäysyritys alkaa uudella aloitussyötöllä taklaus- paikasta. Mikäli taklaus päättää koko hyökkäysvuoron (viimeinen yritys), muuttuu puolustanut joukkue hyökkääväksi ja se aloittaa oman hyökkäysvuoronsa taklauspaikasta aloitussyötöllä.

    9 PELIN ALOITTAMINEN

    9.1 Aloituspotku

    Peli aloitetaan aloituspotkulla omalta maaliviivalta, jolloin potkaisevan joukkueen pelaajien toisen jalan tulee olla viivan takana (ulkona pelialueelta) ja toisen viivan edessä (pelialueella). Vastaanottavan joukkueen kaikkien pelaajien tulee olla pelialueen keskiviivan ja oman maaliviivan välisellä alueella. Peli käynnistetään aloituspotkulla myös maalin jälkeen, jolloin maalin tehnyt joukkue suorittaa aloituspotkun.

    9.2 Potkun palauttaminen

    Vastaanottava joukkue saa edetä pelivälineen kanssa kunnes potkaissut joukkue pysäyttää etenemisen (taklaus) tai hyökkäysyritys päättyy muuten (kts. hyökkäysvuoron vaihto). Palautuksen aikana hyökkäävällä joukkueella on voimassa vapaa yritys (kts. 5.1).

    9.3 Aloitussyöttö

    Hyökkäysvuoro ja -yritys käynnistyy aloituslinjasta aloitussyötöllä, joka ei saa suuntautua eteenpäin aloituslinjaan nähden. Syötön antohetkellä tulee pelaajien olla omalla kenttäpuolellaan, ts. aloituslinjan hyökkäys- ja puolustuspuolella. Peli jatkuu tämän jälkeen hyökkääjien hyökkäysyrityksillä kunnes hyökkäysvuoro vaihtuu aiemmin mainituilla tavoilla.

    9.4 Aloitus puolustusalueelta

    Aloitussyötön paikan sijaitessa joukkueen oman maaliviivan ja puolustusalueen viivan välisellä alueella saa joukkue tuoda pallon puolustusviivalle aloitussyöttöä varten. Syöttö on suoritettava samalta kohdalta kentän pituusakselilla kuin missä varsinainen aloituspiste olisi ollut.

    10 SYÖTTÄMINEN

    Joukkue saa käyttää etenemisessään syöttöjä vapaasti, onnistuneen kiinnioton jälkeen eteneminen ja syöttäminen on niin ikään vapaata. Syötön epäonnistuessa vaihtuu hyökkäysvuoro siten, että eteenpäin suuntautuneen syötön jälkeen vastustajan hyökkäysvuoro alkaa syöttöpaikasta joka on myös aloitussyötön paikka. Hyökkäyssuuntan nähden taaksepäin suuntautuneen syötön epäonnistuessa vastustajan aloitussyötön paikan määrää pallon maahanosumapaikka. Syötön suuntautuminen eteen- ja taaksepäin määräytyy aina kentän pituussuunnassa hyökkäävästä joukkueesta määritettynä.

    11 RIKKEET JA RANGAISTUKSET

    Pelaajien sääntörikkomukset määritetään siten, että hyökkäävää jouk-kuetta rangaistaan yrityksen tai hyökkäysvuoron menetyksillä, puolustavaa joukkuetta vapailla hyökkäysyrityksillä tai uuden hyökkäysvuoron myöntämisellä vastustajalle. Rangaistuspaikkaa, uutta aloituspistettä ja -linjaa määritettäessä sovelletaan aina nk. rikotun etuperiaatetta. Tällöin rangaistus kohdennetaan joko pallon sijainti- tai rangaistuksen tekopaikkaan. Rikottu joukkue saa itse valita kumpaan paik-kaan uusi aloituspiste määritetään.

    12 OTTELUAIKA

    12.1 Aikaraja

    Otteluaika jakautuu erikseen määrättävän pituisena kahteen yhtä pitkään jaksoon. Aika mitataan aina suorana, ts. mittaus ei katkea pelikatkojen ajaksi. Enemmän maalipisteitä tehnyt joukkue julistetaan ottelun voittajaksi.

    12.2 Pisteraja

    Otteluajaksi voidaan määrätä myös jokin tietty pistemäärä, jonka saavuttaminen merkitsee pelin loppua. Tällöin -joukkue, joka saavuttaa ensiksi vaaditun pistemäärän julistetaan voittajaksi.

    12.3 Aika-pisteraja -yhdistelmä

    Pelin kesto voidaan määrittää myös näiden kahden yhdistelmäksi, jolloin peli jatkuu kunnes toinen joukkue saavuttaa määrätyn pistemäärän tai määrätty peliaika täyttyy. Jälkimmäisessä tapauksessa ottelutilanteen ollessa tasan voidaan pelata jatkoaika, kunnes piste-ero kahden peräkkäisen hyökkäysvuoron jälkeen syntyy ja voittaja voidaan julistaa.

    12.4 Pelikello

    Hyökkäävän joukkueen on aloitettava hyökkäysyritys pelikellon määrittelemän ajan sisällä (10-20sek., sovittavissa joukkueiden kesken). Ajan ylittyessä tuomitaan hyökkäävä joukkue pelin viivyttämisestä yhden hyökkäysyrityksen menetykseen.

    KUVA 1
    Soikeapallon pelikenttä:

    Pelikenttä

    Esim. 1. Joukkueet 3 vastaan 3 pelaajaa kentällä.
    Kentän koko 10x20m, hyökkäysvuorolla 3 yritystä, maalista enintään 3 pistettä.

    Esim. 2. Joukkueet 15 vastaan 15 pelaajaa kentällä.
    Kentän koko 50x100m, hyökkäysvuorolla 15 yritystä, maalista enintään 15 pistettä.

    ©1997 Veli-Matti Kallislahti
    Kaikki oikeudet pidätetään.